Proteste faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, în Capitală şi la Cluj-Napoca

Proteste faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, în Capitală şi la Cluj-Napoca

Aproximativ 200 de persoane, în majoritate tineri, s-au adunat vineri seară, pentru a şasea zi la rând, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, pentru a protesta faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, potrivit Mediafax.
 
Protestatarii au ocupat zona fântânii de la Universitate şi sunt înconjuraţi de cordoane de jandarmi.
 
Ei scandează contra proiectului minier de la Roşia Montană şi şi-au înnoit pancartele cu mesaje printre care “Cianura omoară mai mulţi copii decât câinii” şi “Dacă vreţi să săpaţi, veniţi la metroul din Drumul Taberei”.
 
Alte mesaje, ca “Un lac de cianuri şi metale grele cu suprafaţa cât Sibiul, sprijinit de un baraj de 185 m!” şi “I-ai ales pentru a-ţi apăra interesele. Nu te lăsa manipulat. Cianura nu e de interes naţional!” sunt scrise pe bannere agăţate de un copac din zonă.
 
Un tânăr la portavoce a reamintit revendicările protestatarilor, respectiv retragerea proiectului de lege ce reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România şi introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul Unesco.
 
Protestele de la Bucureşti, alături de manifestări similare desfăşurate duminică în alte oraşe din ţară, au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.
 
Traficul rutier blocat la Cluj-Napoca, în urma protestelor faţă de proiectul minier de la Roşia Montană
 
Alte peste 200 de persoane protestează, vineri seară, în centrul municipiului Cluj-Napoca, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, blocând timp de aproximativ 20 de minute traficul rutier în faţa Primăriei, unde au scandat lozinci antiguvernamentale şi au cerut demisia Guvernului.
 
Vineri, aproximativ 200 de persoane s-au adunat, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având pancarte cu mesaje precum “Avem cu toţii o rană, Roşia Montană”, “Vrem natură, nu cianură”, “Profitul vostru, protestul nostru”, “Avize legale de la ministere penale”, “Băsescu, RMGC, aceeaşi mizerie”. 
 
Oamenii au scandat “Uniţi, salvăm Roşia Montană”, “Antonescu Crin, cianurisul cel mai fin”, “Demisia”, “Jos Guvernul”, “Ponta, nu uita, va veni şi vremea ta”.
 
După aproximativ o oră şi jumătate, protestatarii au pornit în marş pe bulevardul Eroilor până la Prefectură, unde transportul troleibuzelor a fost blocat timp de aproximativ 20 de minute, manifestanţii scandând: “Dacă vă pasă, ieşiţi din casă”, “România, trezeşte-te”.
 
Participanţii la protest au continuat marşul prin centrul oraşului până în faţa Primăriei, unde s-au aşezat pe carosabil, iar pentru aproximativ 20 de minute au blocat traficul rutier, inclusiv transportul în comun. Ei au scandat: “Nu plecăm”, “Dacă vă pasă, ieşiţi din maşină”, “Strada e a nostră”, “Uniţi, salvăm Roşia Montană”, “Jos Guvernul”.
 
În ultimele zile, aproximativ 1.000 de persoane au protestat la Cluj-Napoca faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. Proteste faţă de acest proiect au avut loc, în ultimele zile, şi la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, după ce, în 27 august, Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.